»
Blog » DESCOPERĂ DE CE ESTE ESENŢIALĂ O EXAMINARE RADIOGRAFICĂ ATENTĂ ÎNAINTE, DUPĂ ŞI ÎN TIMPUL INTERVENŢIEI CHIRURGICALE

DESCOPERĂ DE CE ESTE ESENŢIALĂ O EXAMINARE RADIOGRAFICĂ ATENTĂ ÎNAINTE, DUPĂ ŞI ÎN TIMPUL INTERVENŢIEI CHIRURGICALE

30/1/2020

Datorită ratei mari de succes a implantologiei dentare, care depăşeşte 97% în majoritatea cazurilor, mulţi pacienţi tind uneori să subestimeze riscurile pe care le presupune aceasta, ca orice operaţie, de altfel.
De fapt, în interiorul gurii noastre există structuri anatomice foarte delicate care, dacă sunt deteriorate, pot cauza probleme foarte grave.
O investigaţie clinică corectă, în special cea radiologică, permite evaluarea corectă a poziţiei acestora şi evitarea intrării în contact cu ele, care ar putea crea chiar probleme permanente şi ireversibile.
 
Dintre acestea amintim:
 
  • Nervul alveolar inferior: este nervul care pleacă din partea internă a mandibulei şi merge până la premolarul inferior, asigurând sensibilitatea în interiorul arcadei inferioare, obrazului intern şi buzei. Plasarea unui implant prea adânc în arcada inferioară posterioară (unde se află molarii şi premolarii) ar putea să taie acest nerv, făcând întreaga zonă complet insensibilă, cu o senzaţie de anestezie permanentă greu de remediat chiar şi prin extragerea implantului respectiv.
  • Sinusul maxilar: este o cavitate de pe arcada superioară, în zona premolară şi molară, iar dimensiunile sale  pot să limiteze sau chiar să împiedice poziţionarea implanturilor în această zonă (o problemă care poate fi rezolvată prin grefe de material osos, denumite ridicare a sinusului); dacă, dimpotrivă, implanturile sunt poziţionate în continuare deşi nu există os, sunt incluse în acest spaţiu osos, ducând la apariţia sinuzitei cauzate de un corp străin, care face necesară apoi extragerea implanturilor şi tratamente îndelungate cu antibiotice.
implanturi dentare

implanturi dentare
  • Dinţi în interior: la unii oameni se poate întâmpla ca unii dinţi să nu fi erupt niciodată şi să mai aibă încă dinţi de lapte; în acest caz, elementele permanente ar putea să se afle încă în interiorul osului şi să nu fi putut erupe din cauza unor obstacole mecanice; poziţionarea implanturilor prea aproape sau chiar în interiorul acestor elemente poate duce la infecţii grave şi dureri, precum şi la pierderea implanturilor.
 
Din aceste motive este absolut necesar să se efectueze controale radiografice atât înainte, cât şi în timpul şi după intervenţie; ca cerinţă de bază, este întotdeauna necesară o ortopantomografie, iar în situaţii mai delicate şi dificile este necesară efectuarea unei analize tridimensionale folosind tomografia computerizată.
 
Din aceste motive, este esenţial ca în clinicile care oferă servicii de implantologie să existe echipamente radiologice moderne şi eficiente, pentru a creşte probabilitatea de succes a implanturilor şi pentru a reduce posibile riscuri chirurgicale, precum şi pentru a planifica corect intervenţia.
 
În clinica noastră, pe lângă cele 4 dispozitive pentru radiografii retro-alveolare (Vario DG-Sirona) din fiecare salon, există un dispozitiv Vatech 3D care ne permite să efectuăm, pe lângă radiografii panoramice, şi examinări 3D ale întregii feţe şi radiografii pentru tratamente ortodontice la adulţi şi copii.
 
Accesând link-ul, puteţi vedea o parte dintre caracteristicile acestuia
 
http://www.vatech.com/software_3d/417