Implantologie
Implantologia moderna este o tehnica chirurgico-protetica de inlocuire a unuia sau a mai multor elemente dentare sau de reabilitare totala a a unei arcade cu ajutorul unuia sau a mai multor implanturi introduse in os. Implanturile se prind de os printr-un proces numit osteointegrare.
Aceste „suruburi” inlocuiesc radacina naturala a dintelui cu o radacina artificiala (implant) pe care vine ancorat sau insurubat bontul protetic.
Implantologia are nevoie de un os reziduu gros, care, in multe cazuri, rezulta a fi insuficient. Este posibila cresterea grosimii osoase prin diferite tehnici chirurgicale, care prevad grefele de os luate dintr-un alt loc sau din materiale adecvate.
Folosirea implanturilor pentru a inlocui dintii lipsa este o metoda standard si sigura, care permite ca dintii sanatosi sa nu fie avariati si care are un raport cost-beneficiu favorabil comparativ cu metodele protetice traditionale.
Ce sunt si la ce folosesc?
Implanturile dentare sunt niste suruburi din titan (elementul cel mai biocompatibil cu organismul nostru folosit, printre altele, si pentru protezele de sold), care sunt introduse in tesutul osos al pacientului pentru a inlocui radacinile dintilor care au fost extrasi, din diferite motive. La acestea se pot ancora diferite tipuri de proteze, de la cele fixe cu o singura coroana la o punte dentara.
Cine poate beneficia de un implant dentar?
Introducerea implanturilor dentare este posibila la cea mai mare parte a populatiei.
Totusi, exista situatii in care acestea nu sunt compatibile sau nu sunt recomandate:
diabet zaharat decompensat;
probleme cardiace grave;
osteoporoza grava;
fumatorii inraiti (mai mult de 20 de tigari pe zi).
Implanturile sunt introduse printr-o interventie chirurgicala care poate prevedea sau nu o incizie in gingie. Disconfortul post operator este comparabil cu extractia unui dinte si este redus prin folosirea antiinflamatoarelor.
Cat dureaza?
Durata implanturilor dentare este conditionata de diferiti factori, printre care cei mai importanti sunt: igiena pacientului, vizitele periodice de control si obiceiurile pacientului (tabagism, bruxism nocturn…).
Studiile efectuate la nivel international au demonstrat un succes de 90% la 10 ani dupa introducerea implantului.
Si daca „lipeste osul”?
Oasele din interiorul cavitatii bucale se reabsorb si se contracta spontan in urma extractiei unui dinte sau a unei radacini, pana la 50% dupa un an. In plus, folosirea unei proteze mobile ajuta la viteza de reabsorbtie. Toate acestea pot duce la dificultati in pozitionarea implanturilor din cauza lipsei fundamentului in care urmeaza sa fie introduse. In orice caz, in prezent, datorita tehnicilor moderne de „regenerare osoasa ghidata (GBR)” se pot rezolva situatii foarte compromise in majoritatea cazurilor.
Dupa cat timp se pot folosi implanturile?
Perioada de timp care trece de la pozitionarea implanturilor la folosirea lor reala depinde in mare parte de tipul de utilizare vizata si cantitatea de os a pacientului, care determina nivelul de stabilitate al implanturilor.
In cazul in care conditiile sunt favorabile, implanturile pot fi folosite imediat dupa pozitionarea lor, pentru a reface de la un singur dinte pana la intreaga arcada.
Ce este implantologia post-extractie?
Este o metoda de implantare care prevede, acolo unde este posibil si atunci cand cantitatea de os reziduu o permite, pozitionarea implantului imediat dupa extractia dentara, permitand astfel o reducere a perioadei de tratament si a sedintelor chirurgicale.
Ce este implantologia cu incarcare imediata?
Este o metoda de implantare care permite pozitionarea protezei (o singura coroana, punte sau intreaga arcada dentara) in termen de 24-48 ore de la interventia chirurgicala cu diminuarea perioadelor de disconfort cauzate de lipsa prelungita a dintilor. Posibilitatea de a beneficia de aceasta metoda este evaluata de medicul specialist in implantologie in baza unor atente evaluari radiografice preoperatorii (panoramice, TAC) si intraoperatorii (calitatea osului disponibil, stabilitate implantara)
Ce este tehnica „All on 4”, „All on 6”?
Acestea sunt doua tehnici de implantologie create de dr. Paulo Malo care prevad, prin utilizarea a 4-6 implanturi, reabilitarea completa a unei arcade dentare intregi cu o proteza fixa la aproximativ 24-48 ore de la pozitionarea implanturilor.
Care sunt avantajele acestei tehnici?
O singura sedinta operatorie si anesteziologica
Disconfort si durere postoperatorie minora
Un numar redus de implanturi necesare
Pacientul nu necesita proteza mobila pe perioada tratamentului
Rezolvarea edentatiei intr-o singura zi
Posibilitatea de a manca si mesteca in ziua in care a avut loc interventia
RECOMANDARI POSTOPERATORII
-
Pastrati tamponul de tifon apasat intre arcade aproximativ 20-30 minute.
-
Nu conduceti dupa interventie
-
Frecvent apar sangerari usoare, durere moderata, echimoza (care se manifesta prin aparitia unor pete rosii-violacee in apropierea locului interventiei), umflaturi si, uneori, chiar deschiderea gurii. Aceste simptome tind sa creasca pana in ziua 2-3 postoperatorie pentru ca apoi sa scada treptat. Daca apar complicatii ulterioare sau daca aceste simptome se inrautatesc, contactati medicul.
-
Pentru a reduce umflatura si durerea, in primele 8-12 ore, aplicati o compresa cu gheata pe fata in zona afectata, timp de 20 de minute, cu o pauza de 20 de minute.
-
Evitati exercitiul fizic intens, odihniti-va tot restul zilei si tineti capul ridicat fata de corp in primele 24 de ore (in prima noapte ar fi mai bine sa dormiti cu doua perne sub cap).
-
Nu fumati si nu consumati bauturi alcoolice primele 3-4 zile.
-
Nu mestecati guma.
-
Inghititi saliva fara sa scuipati si nici nu clatiti gura cu apa in primele 10 ore.
-
Consumati alimente semilichide si reci in primele 24 de ore. Pana la scoaterea firelor este indicata o alimentatie moale si calduta, mestecand pe partea opusa celei care a fost operata. Nu beti cu paiul.
-
Periati dintii cu o periuta moale, doar dupa primele 10-12 ore. Evitati sa traumatizati zona operata care trebuie curatata doar cu ajutorul unei ape de gura prescrisa de medic (clorhexidina 2%), timp de aproximativ 2 minute, la o jumatate de ora dupa ce v-ati spalat pe dinti; eventual folositi crema gel prescrisa.
-
Nu luati medicamente care contin acid acetilsalicilic (aspirina), pentru a nu incetini si impiedica coagularea.
-
Luati medicamentele prescrise, asa cum vi s-a indicat.