Protetica dentara
Protetica dentara este acea ramura a medicinii dentare care se ocupa de inlocuirea danturii originare pierdute sau compromise din diferite motive functionale si/sau estetice. Proteza dentara este de doua feluri: proteza fixa si proteza mobila.
Protetica fixa cuprinde coroane si punti atat pe dintii naturali, cat si pe implanturi. Poate fi din diferite materiale: aliaj/ceramica, aur, titan, ceramica integrala si, in sfarsit, zirconiu/ceramica, care reprezinta cea mai buna alegere din punct de vedere estetic. Coroana protetica (numita deseori impropriu „capsula” ) este un „schelet” care permite reconstructia completa a portiunii externe, adica vizibila, a dintelui, reproducandu-i forma si culoarea. Este ancorata (cu ciment sau suruburi) de portiunea ramasa a dintelui, sau, daca este cazul, de un implant. Mai multe coroane pot fi unite si ancorate de dintii ramasi, permitand inlocuirea dintilor lipsa. In acest caz se vorbeste despre "punte".
• Fatetele sunt restaurari de un inalt nivel estetic, realizate la nivel frontal, pe incisivii centrali, laterali si pe canini. Avantajul comparativ cu coroanele este ca, pregatind dintele, se inlatura o cantitate minima de tesut dentar (cu o grosime mai mica de 0,5 mm). Pot fi din ceramica, dar si din compozit. Prin acest tip de restaurare se poate schimba complet morfologia si culoarea, asadar, aspectul estetic al dintilor si, prin urmare, chiar aspectul zambetului.
Protezele mobile sau detasabile pot inlocui o parte sau toti dintii. Protezele care inlocuiesc toti dintii se mai numesc si proteze dentare totale (mai cunoscute sub denumirea de dantura falsa), care se fixeaza pe gingii si acopera maxilarul si mandibula. Stabilitatea acestor proteze poate fi imbunatatita datorita implanturilor dentare. Protezele care inlocuiesc doar cativa dinti sunt cunoscute ca proteze partiale sau scheletate. Acestea se fixeaza pe dintii care sunt inca prezenti si in acelasi timp se sprijina si pe gingie acolo unde lipsesc dintii.