Stomatologie conservativa si restaurativa
Stomatologia conservativa este o disciplina a medicinii dentare care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratarea cariilor in scopul redarii formei si functionalitatii corecte a dintelui, precum si a unei estetici placute.
Scopul acesteia este, dupa cum si numele o sugereaza, de a pastra (conserva) dintii existenti, eliminand in primul rand tesutul cariat, pentru a restabili apoi forma, functia si, datorita tehnicilor moderne, chiar si estetica originala a elementelor dentare.
Restaurarile in stomatologia conservativa pot fi directe, deci efectuate direct in gura pacientului sau indirecte, mai exact create in laborator de catre tehnician si ulterior cimentate in gura.
Restaurarea directa este mai bine cunoscuta sub numele de obturatie dentara (plomba).
La restaurarea indirecta, deoarece mai intai este realizata si abia apoi urmeaza cimentarea, sunt necesare mai multe sedinte. Reprezinta solutia ideala pentru reconstruirea acelor dinti in care cariile au distrus multa substanta dentara. Aceste tipuri de restaurari sunt denumite incrustatii si sunt realizate din material estetic.
Alte restaurari conservative indirecte sunt fatetele (sau veneers). Sunt restaurari la un nivel estetic foarte ridicat, realizate frontal, pe incisivii centrali, laterali si canini. Avantajul, fata de coroane, este ca medicul, pregatind dantura, elimina o cantitate minima de tesut dentar. Sunt realizate doar in ceramica.
Prin aceasta modalitate de restaurare se poate schimba in mod complet morfologia si culoarea, asadar, aspectul estetic al dintilor si, prin urmare, chiar aspectul estetic al zambetului.