Ortodontie
Ortodontia este acea ramura a medicinei dentare care se ocupa de alinierea corecta a dintilor cu ajutorul aparatelor ortodontice, care pot fi mobile, fixe sau invizibile (invisalign).
- Aparatele dentare mobile: folosite de obicei in special noaptea. Sunt aparate confectionate din rasina colorata, intarite cu fire din metal, care trag elementele dentare ducand la pozitionarea lor corecta. De obicei sunt folosite la copiii cu varste cuprinse intre 6 si 13 ani, care nu au inca dentitia definitiva.
- Aparatele dentare fixe: contin mai multe placute ce se fixeaza pe fiecare dinte, unite intre ele cu un arc metalic. Placutele pot fi metalice sau din ceramica alba, mai putin vizibila, ceea ce le face, din punct de vedere estetic, mai bune.
- Aparatele dentare Invisalign: sunt aparate dentare invizibile. Sunt aparate transparente, care reproduc in mod exact arcada pacientului. Prin aceasta tehnica sunt tratate, in general, malformatiile mai putin grave. Aparatele sunt produse in SUA pe baza unei amprente de precizie si a unei serii de fotografii si radiografii efectuate de medicul dentist. Pe baza amprentei si a radiografiilor trimise de cabinet, tehnicienii pot efectua un clip video in care se mimeaza deplasarea progresiva a dintilor care va duce la rezultatul final. Aparatele sunt schimbate in perechi la fiecare 14 zile, si trebuie purtate cel putin 23 de ore pe zi, pentru a obtine rezultate optime. Pot fi date jos in timpul meselor sau cand beti o bautura colorata si in timpul periajului.
Aparatul dentar mobilizabil
Este singurul aparat dentar care poate influenta, sub control dirijat, cresterea maxilarului si a mandibulei. Acesta mareste arcadele, permitand eruperea dintilor, alinierea corecta a acestora si corectarea celor inghesuiti.
Aparatele dentare mobilizabile sunt utilizate in special in cazul copiilor, intre 7 si 11 ani, in perioada de crestere. Exista insa si cazuri in care acest aparat este doar precursorul unui aparat fix (se poarta inaintea purtarii unui aparat fix).
Medicul ortodont realizeaza o amprenta dentara, in functie de care este confectionat aparatul ortodontic mobil: baza este constituita din doua bucati de acrilat, care sunt legate printr-un „surub” plus mai multe crosete. Rolul crosetelor este de a actiona asupra dintilor, in vederea repozitionarii si a mentinerii lor in pozitia corectata.
Activarea unui aparat dentar mobil este facuta doar in urma indrumarii medicului ortodont specialist si doar la intervalele indicate de acesta. Daca la inceputul purtarii acesta creeaza micutului un discomfort sau leziuni bucale, va recomandam sa ne contactati si medicul ortodont poate adapta aparatul astfel incat sa rezolve orice neplaceri.
Eficienta tratamentului ortodontic cu aparat mobil depinde de colaborarea micutului pacient si de determinarea acestuia de a-l purta permanent!
Trainer-ul
Trainer-ul este un aparat mobil din silicon, construit astfel încat sa relaxeze musculatura orala, ajutand astfel la alinierea dintilor si corectarea pozitiei maxilarelor. Sunt create in asa fel incat sa actioneze cu forte delicate asupra dintilor strambi si inghesuiti. Purtarea lor zilnica duce la dezvoltarea corecta a arcadelor si la indreptarea dintilor frontali, actionand in acelasi timp impotriva obiceiurile vicioase care pot afecta dezvoltarea faciala a copilului dumneavoastra.
In absenta tratamentului, obiceiurile vicioase ca respiratia orala, deglutitia infantila si interpunerea limbii între arcade vor fi defavorabile corectarii dezvoltarii faciale si a oricarui tratament ortodontic viitor.
Trainer-ul este specific tratamentului ortodontic în timpul dentitiei temporare, mixte, în timpul eruptiei dintilor permaneti si a cresterii copilului. Deja de la varsta de 3 ani putem efectua corectia ocluziei si indepartatrea obiceiurilor vicioase la copii cu ajutorul acestor trainere.
Tratamentul cu ajutorul trainerelor se efectueaza in doua etape: in primele 6 luni se foloseste un trainer moale si flexibil, urmand ca in urmatoarele 6-12 luni sa se foloseasca un trainer mai rigid. Datorita acestuia, se obtine rezultatul final in corectia arcadelor dentare.
Mentinatoarele de spatiu
Sunt obligatorii atunci cand trebuie sa extragem dintii de lapte distrusi inainte de varsta de eruptie a dintelui succesor. Mentinatoarele de spatiu trebuie sa intruneasca anumite calitati: sa mentina un spatiu suficient de larg pentru dintele permanent de inlocuire. Sa nu interfereze cu procesele de crestere, sa previna extruzia antagonistilor, sa asigure functia in cazul in care permanentul nu va erupe in decurs de 6 luni, sa fie fizionomic in cazul dintilor frontali.
Felul mentinatorului va fi ales in functie de cazul clinic. In principiu este de preferat aplicarea mentinatoarelor fixe deoarece acestea ofera certitudinea eficientei, prin faptul ca nu se pot indeparta de catre pacient.
Disjunctorul maxilar
Disjunctorul maxilar este un tratament ortodontic utilizat in situatiile in care exista maxilare mici si inguste, spatiu insuficient pentru cresterea dintilor (la copii), inghesuire dentara sau ocluzie incrucisata. . Este un aparat dentar fix, care se aplica pe arcada superioara, cu rolul de a stimula cresterea osoasa si a mari spatiul pentru cresterea si alinierea corecta a dintilor. Largirea arcadei dentare este stimulata printr-un surub special, care trebuie invartit de pacient, de doua ori pe zi (2-4 saptamani la rand), pentru a stimula expansiunea boltii palatine si a face loc pentru cresterea corespunzatoare a dintilor.
Aparate ortodontice fixe
Aparatul ortodontic fix este un dispozitiv utilizat pentru indreptarea dintilor malpozitionati si pentru corectarea ocluziei (muscaturii) gresite. Medicul ortodont va alege solutia potrivita dupa ce va analiza radiografiile panoramice si de profil, modelele de studiu realizate dupa amprentarea arcadelor dentare si dupa ce va evalua posibilitatea dintilor de a suporta presiunea aparatului. Tratamentul ortodontic poate dura intre 9 luni si 3 ani sau chiar mai mult, in functie de gravitatea problemei ortodontice depistate. Exista si cazuri de pozitionare gresita a intregului maxilar, in care efectul aparatului ortodontic trebuie completat de o interventie de chirurgie ortognatica.
Pana acum cativa ani, singura optiune era aparatul ortodontic mobilizabil, insa astazi exista mai multe tipuri de aparate ortodontice. Aparatele ortodontice sunt create pentru a permite medicului sa miste dintii in trei dimensiuni. Pacientii pot alege intre aparate din otel inoxidabil sau placate cu aur, ceramica, compozit. Alegerea depinde de mai multi factori: ceea ce implica tratamentul (cat de grav este afectata ocluzia, cat de malpozitionati sunt dintii, daca este necesara interventia chirurgicala, timpul necesar purtarii aparatului), bugetul disponibil, durata tratamentului si dorinta pacientului. Aparatul ortodontic fix este cel mai utilizat, putand corecta pozitia dintilor cu o mai mare precizie si finete decat aparatul mobil.
Aparate ortodontice fixe metalice
Bracket-urile metalice sunt confectionate din aliaje de nichel-titan sau chiar din titan si se fixeaza pe suprafata dintelui prin adeziune chimica (lipire).
Comparativ cu cei ceramici, bracketii metalici sunt mai putin costisitori, dar actioneaza la fel de eficient. Este cel mai ieftin tip de aparat ortodontic fix.
Aparate ortodontice fixe din Safir
Aparatul dentar iti asigura un zambet frumos si sanatos, insa faptul ca este vizibil pe parcursul tratamentului te poate determina de multe ori sa amani purtarea lui. Solutia este sa alegi un aparat dentar discret!
Aparatul dentar Safir este fizionomic (discret, care se vede foarte putin), potrivit pentru persoanele care lucreaza cu publicul sau care doresc sa poarte un aparat preferat de celebritati. Este usor de purtat si nu se coloreaza. In plus, este discret si elegant datorita cristalelor de safir.
Aparate invizibile Clear Aligner/Invisalign
Aceste alignere sunt aparate dentare invizibile, puternice si eficiente. La fel ca si in cazul aparatelor traditionale, iti indreapta dintii pas cu pas, aplicand o forta controlata si constanta asupra lor, pana se aliniaza asa cum dorim, insa nu are bracketi sau sarme.
Se utilizeaza o tehnologie avansata care se bazeaza pe imaginea computerizata 3D pentru a-ti transforma amprenta dentara intr-o serie de alignere mobile. Odata ce amprenta dentara a ajuns in laboratoarele speciale care aplica aceasta tehnica, se creeaza imaginea 3D si gutierele pentru dintii tai.
Pentru ca fiecare persoana este unica, se ofera un tratament individualizat. Astfel, medicul ortodont al clinicii stomatologice U-Smile iti poate arata pe computer cum functioneaza aparatul tau si care va fi rezultatul.
In decursul tratamentului vei purta mai multe seturi de alignere, fiecare fiind inlocuit o data la 2 saptamani, pana cand dintii tai vor fi perfect aliniati.
Incognito
Aparatul dentar lingual Incognito este lipit pe partea din spate a dintilor, este aproape invizibil, chiar si cand zambiti larg. Bracketurile in tehnica linguala sunt metalice sau din aliaj de aur si sunt personalizate pentru fiecare dinte in parte, astfel incat fiecare aparat este unic.
Tehnica linguala este o optiune excelenta in cazul adultilor si adolescentilor, avand avantaje net superioare aparatelor dentare clasice, mai ales in ceea ce priveste confortul mental, pentru ca aparatul este practic invizibil pentru cei din jur.
Alegerea unui aparat dentar lingual iti ofera numeroase avantaje, insa sunt totusi si cateva dezavantaje.
Aparatul de contentie
Aparatul de contentie este dispozitivul pe care medicul ortodont il recomanda la finalizarea perioadei de purtare a unui aparat dentar, cu scopul de a asigura, pe termen lung, mentinerea pozitiei corecte a danturii. In cazul in care aparatul de contentie nu este aplicat la finele tratamentului ortodontic, dintii isi vor modifica pozitia, revenind la cea initiala, incorecta, in urmatoarele 12 luni.
Aparatul de contentie este un instrument util si necesar pentru toti pacientii care au urmat un tratament ortodontic cu aparat dentar. Cu ajutorul acestui dispozitiv, dantura se „obisnuieste” cu pozitia corecta adoptata in timpul purtarii aparatului dentar.
TIPURI DE APARATE DE CONTENTIE
Aparatele de contentie pot fi mobile sau fixe. Dispozitivele mobile se pot purta doar în timpul noptii, in timp ce aparatele fixe trebuie purtate in permanenta, pana la finalizarea tratamentului.
Aparatul de contentie fix, desi trebuie purtat non-stop, nu este vizibil, cum se intampla cu majoritatea aparatelor dentare. In general, dintii de sus sunt fixati cu un dispozitiv tip gutiera, in timp ce dintii de jos sunt mentinuti in pozitia corecta cu un retainer din sarma, ambele tipuri fiind asezate pe partea din spate a dintilor.
DURATA PURTARII UNUI APARAT DE CONTENTIE
Durata necesitatii de a purta un aparat de contentie variaza de la un pacient la altul, in functie de gravitatea problemei tratate. Perioada poate oscila de la cateva luni, în cazul problemelor ortodontice minore, la cativa ani, timp in care se va forma tesut osos suficient in jurul dintilor pentru ca acestia sa nu isi mai modifice pozitia.
Cand tratamentul ortodontic a fost realizat la varsta copilariei sau a adolescentei, medicul stomatolog poate recomanda purtarea aparatului de contentie pana la aproximativ 25 de ani sau pana la varsta la care se opreste dezvoltarea maxilarului, iar dentitia finala este completa.
INTRETINEREA UNUI APARAT DE CONTENTIE
Ingrijirea aparatului de contentie, fie el fix ori mobil, se face respectand recomandarile medicului ortodont. Specialistul va oferi, dupa caz, un set de reguli clare pentru igienizarea sa, astfel încat sa fie evitate orice fel de neplaceri.
In vederea asigurarii integritatii si eficientei aparatului de contentie, medicul ortodont va programa consultatii la intervale regulate de timp – 1, 3, 6 luni – in functie de complexitatea cazului tratat.