»
Blog » Igienistul dentar şi de ce ar trebui să îl întâlnim mai des

Igienistul dentar şi de ce ar trebui să îl întâlnim mai des

15/3/2016

Igienistul dentar reprezintă  un membru din ce în ce mai important şi căutat al echipei dentare, care are rolul, împreună cu medicul stomatolog, de a încerca să ofere cea mai bună îngrijire a sănătăţii orale a pacienţilor. Astăzi, numeroase cabinete dentare din lume sunt în căutarea unui igienist dentar, acesta putând alege atât să se asocieze cu un medic stomatolog, cât şi să lucreze în programe publice de sănătate sau ca profesor de igienă dentară.

Activitatea unui igienist dentar este concentrată asupra prevenirii afecţiunilor din sfera oro-dentară.

În cazul cabinetelor care colaborează cu un igienist dentar, acesta va fi primul cadru medical cu care se vor întâlni pacienţii, deoarece igienistul este acela care asigura curăţirea cavităţii orale înaintea intervenţiilor medicului stomatolog şi verifică nivelul de igienă orală al fiecărui pacient.  La orice control de rutină, care se recomandă a fi efectuat la fiecare 6 luni sau chiar mai devreme, pacientul se prezintă direct la igienistul dentar şi numai în cazul apariţiei unor afecţiuni va fi examinat şi tratat de medicul stomatolog.
 

Care sunt rolurile pe care le îndeplineşte un igienist dentar?

  • Servicii preventive-prin care se promovează mijloacele de igienă şi importanţa menţinerii sănătăţii orale
  • Servicii educaţionale- igienistul dentar va fi acela care îşi va educa pacienţii în legătură cu prevenirea problemelor stomatologice, prin implementarea unor tehnici corecte de periaj, asociate cu mijloacele auxliare (aţa dentară, apa de gură, duşul bucal etc.) şi care îi va invăţa cum să îşi cureţe dinţii, în cazul pacienţilor cu aparate ortodontice fixe, protezări ample şi cum să îşi menţină curate protezele totale
  • Servicii terapeutice-acestea constau în diverse proceduri  prin care sunt tratate anumite afecţiuni care pot afecta sănătatea ţesuturilor dento-parodontale
  • Lucrul în echipă-un igienist dentar va colabora cu medicul stomatolog, ortodontul, parodontologul  pentru o abordare interdisciplinară a cazurilor clinice, cu scopul de a oferi cea mai bună îngrijire a sănătăţii orale

Ce manopere terapeutice poate efectua igienistul dentar?

Cea mai importantă sarcină de îndeplinit este terapia parodontală nechirurgicala, care cuprinde mai multe proceduri, ce urmeaza examenului clinic parodontal: detartrajul şi planarea radiculară, curăţirea pungilor parodontale în cazul pacienţilor parodontopati, periaj profesional. Prin toate aceste mijloace se reduce semnificativ prezenţa plăcii bacteriene, se îndepărtează tartrul, se previne apariţia bolii parodontale sau, în cazul în care aceasta este deja prezentă, se realizează amelioararea manifestărilor clinice şi prevenirea complicaţiilor care pot apărea, inclusiv pierderea dinţilor.
 

Pe lângă acestea, igienistul dentar mai poate efectua radiografii dentare, sigilări, fluorizări şi chiar anestezii locale(dacă sunt acreditaţi in vederea realizarii unei asemenea proceduri).

În România, unde nu există un echivalent pentru această profesie, se găseşte un număr redus de igienişti dentari, în cele mai multe cabinete dentare sarcinile acestora fiind preluate de către medicul stomatolog. Pregătirea profesională depinde de la stat la stat, în unele ţări igieniştii dentari fiind obligaţi să practice sub supravegherea unui medic stomatolog, iar în altele fiind liberi să profeseze individual. Indiferent de situaţie, importanţa igieniştilor trebuie adusă în atenţia populaţiei.