Intrucat exista persoane care tolereaza destul de greu procedurile stomatologice din cauza durerii, se apeleaza deseori la sedarea constienta a acestora. De asemenea, aceasta este foarte utila pentru a elimina frica de tratamentele stomatologice si pentru un tratament fara stres si fara dureri.
Sedarea constienta este o tehnica de anesteziere a pacientilor, care permite executarea tratamentelor stomatologice fara a simti durere, anxietate, frica sau stres. Este o tehnica foarte sigura si neinvaziva, care este potrivita pentru persoane de orice varsta (batrani, copii, adulti). De asemenea, sedarea constienta este o stare de depresie minimala a nivelului de constienta, ce include o stare de relaxare mentala insotita de capacitatea de a pastra caile respiratorii deschise.
Tehnica de sedare constienta se realizeaza prin inhalarea unui amestec de aer, oxigen si protoxid de azot, care este administrat pacientului intr-o doza personalizata. Efectul acestuia incepe imediat dupa inhalari, iar pacientul se relaxeaza ramanand in acelasi timp constient si vigilent. Intensitatea efectului analgezic depinde in mare parte de starea psihica a pacientului.
Sedarea constienta cu protoxid de azot are numeroase avantaje esentiale:
- Are un efect rapid – ajunge la creier in aproximativ 20 de secunde si proprietatile de relaxare se instaleaza dupa 2-3 minute.
- Intensitatea sedarii poate fi modificata – modificarea intensitatii se poate realiza in orice moment, permitand medicului stomatolog sa creasca sau sa scada profunzimea sedarii
- Nu are efect de mahmureala – amestecul de gaze este eliminat din organismul uman la 3-5 minute de la incetarii administrarii. Pacientul nu are nevoie de insotitor dupa incetarea tratamentului stomatologic
- Este usor de administrat – doctorul stomatolog are contol total asupra administrarii, astfel evitandu-se supradozajul
- Elimina anxietatea cu privire la tratamentul stomatolofic
- Suplimenteaza anestezia locala
Datorita faptului ca este o tehnica eficienta, a devenit din ce in ce mai utilizata in cabinetele stomatologice, pentru confortul si relaxarea pacientilor. Este foarte important de mentionat faptul ca aceasta sedare constienta nu afecteaza in nici un fel sanatatea pacientilor, ci ii ajuta sa uite de teama de tehnicile stomatologice. Cu ajutorul acestei sedari, multe interventii au devenit mult mai sigure si mai rapid de efectuat, deoarece medicul poate interveni in liniste, stiind ca pacientul nu simte durerea.