Parodontologie
Parodontologia este acea ramura a medicinii dentare care se ocupa de profilaxia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor parodontiului. Parodontiul cuprinde totalitatea tesuturilor dure si moi de sustinere a dintilor, cum ar fi gingia, legatura parodontala, cementul radicular, osul alveolar.
Boala parodontala, este o infectie bacteriana ce ataca parodontiul dentar, care este format din: gingie, os, legatura parodontala si cement radicular, toate acestea reprezentand tesuturile de sustinere a dintilor. Este cauzata de patrunderea bacteriilor in santul gingival.
Principalele simptome ale parodontitei:
-
inrosirea gingiilor
-
sangerarea
-
inflamarea gingiilor
-
respiratie urat mirositoare
-
dinti care se clatina
-
deplasarea dintilor si crearea unor spatii intre acestia
Dintii sunt singurele organe mineralizate expuse partial mediului extern, care au o suprafata potrivita pentru formarea unei biopelicule: un start subtire de bacterii, proteine, glucide si apa, care reprezinta un mediu ideal pentru dezvoltarea a numeroase specii de bacterii. In mod opus, celelalte tesuturi expuse la mediul exterior (pielea) evita acumularea de bacterii prin exfoliere. Pe biopelicula se pot asadar acumula bacterii, care determina formarea placii bacteriene.
Primul obiectiv terapeutic este cu siguranta cel al unei corecte igiene orale. Aceasta cuprinde curatarea profesionala, indepartarea mecanica a tartrului, chiuretajul gingival, curatarea radacinilor, motivarea pentru igiena orala, intelegerea si efectuarea metodelor corecte de prevenire. Parodontita, in cazurile mai grave, poate necesita interventie chirurgicala in vederea curatarii tesuturilor mai profunde, si eventual a regenerarii osului reabsorbit.
Parodontita reprezinta un factor de risc pentru coronaropatie. Prezenta patogenilor parodontali in ateromii din carotida indica riscul ca agentii etiologici ai parodontopatiei sa ajunga la inima si la arterele coronare, favorizand ateroscleroza si tromboza. In plus s-a descoperit o corelatie intre nasterile premature si parodontita. Diabetul, pe langa faptul ca este un factor de risc pentru parodontita, poate fi mai dificil de controlat la pacientii care sufera de o boala parodontala. In sfarsit, studii epidemiologice recente sustin ca flora si igiena orala pot influenta starea pulmonara.
SFATURI POSTOPERATORII DUPA CHIRURGIA PARODONTALA
-
Pastrati tamponul de tifon apasat intre arcade aproximativ 20-30 minute.
-
Nu conduceti dupa interventie.
-
Frecvent apar sangerari usoare, durere moderata, echimoza (care se manifesta prin aparitia unei pete rosii-violacee in apropierea locului interventiei), umflaturi si, uneori, chiar a unei reduceri a deschiderii gurii. Aceste simptome tind sa creasca pana in ziua 2-3 postoperatorie, pentru ca apoi sa scada treptat. Daca apar complicatii ulterioare sau daca aceste simptome se inrautatesc, contactati medicul.
-
Pentru a reduce umflatura si durerea, in primele 8-12 ore, aplicati o compresa cu gheata pe fata in zona afectata, timp de 20 de minute, cu o pauza de 20 de minute.
-
Evitati exercitiul fizic intens, odihniti-va tot restul zilei si tineti capul ridicat fata de corp, in primele 24 de ore (in prima noapte ar fi mai bine sa dormiti cu doua perne sub cap).
-
Nu fumati si nu consumati bauturi alcoolice primele 3-4 zile.
-
Nu mestecati guma.
-
Inghititi saliva fara sa scuipati si nu clatiti gura cu apa in primele 10 ore.
-
Consumati alimente semilichide si reci in primele 24 de ore. Pana la scoaterea firelor este indicata o alimentatie moale si calduta, mestecand pe partea opusa celei care a fost operata. Nu beti cu paiul.
-
Periati dintii cu o periuta moale, doar dupa primele 10-12 ore. Evitati sa traumatizati zona operata, care trebuie curatata doar cu ajutorul unei ape de gura prescrisa de medic (clorhexidina 2%), timp de 2 minute la o jumatate de ora dupa ce v-ati spalat pe dinti; eventual, folositi crema gel prescrisa.
-
Nu luati medicamente care contin acid acetilsalicilic (aspirina), pentru a nu incetini si impiedica coagularea.
-
Luati medicamentele prescrise, asa cum vi s-a indicat.