Medicina estetica
Medicina estetica a fetei trateaza toata gama de tehnici de reintinerire a fetei, corectarea buzelor, corectarea ochilor, tratamentul pielii si a pliurilor.
Medicina estetica, in general, este o ramura noua a medicinii ce se ocupa de imbunatatirea calitatii vietii persoanei care are un disconfort din cauza unei imperfectiuni pe care nu o accepta. In esenta, se realizeaza un program de prevenire a imbatranirii in general si a celei cutanate in particular, trecandu-se apoi la corectarea imperfectiunilor fetei si ale corpului.
FILLERII
Fillerii permit evitarea anumitor interventii din chirurgia estetica sau plastica de marire sau modelare a buzelor (cheiloplastia), a pometilor , a barbiei (mentoplastia), a fruntii si de corectare a pliurilor nazo-labiale si a ridurilor perioculare („laba gastii”) si peribucale (riduri perpendiculare ale buzelor).
Materialul cel mai des folosit ca „filler” , si anume cu rol de umplere, este acidul hialuronic.
Rezultatul este imediat si nu pune in pericol viata pacientului, intrucat tehnicile de infiltratie sunt simple, daca sunt efectuate de persoane experte, si nu necesita nici un fel de anestezie decat o crema anestezica aplicata local.
TOXINA BOTULINICA (Botox)
Infiltratia cu toxina botulinica reprezinta tratamentul ideal pentru pacientii care prezinta semne pe fata, din cauza coborarii sprancenelor si a liniilor frontale si perioculare, care confera o expresie incruntata. „Botox” este denumirea comerciala prin care, in limbajul comun, se indica formula pentru utilizarea estetica a acestui medicament, care actioneaza limitat, blocand temporar contractilitatea muschilor responsabili de miscarile mimice. Rezultatul estetic este o fata mai relaxata si o diminuare neta, pana la disparitia ridurilor provocate de contractia muschilor amintiti mai sus.
Toxina botulinica injectata elimina asa numitele "riduri de expresie" din partea superioara a fetei ( frunte, radacina nasului si zona perioculara).
Fata capata astfel un aspect mai tanar si mai relaxat, fara a-si pierde insa expresivitatea naturala, pastrand rezultatul de la trei la sase luni.
Oxigenul hiperbaric
Ultima tendinta din domeniul medicinii estetice de rejuvenare dermatologica este reprezentat de aplicatiile oxigenului hiperbaric, devenit faimos datorita multor vedete internationale care il folosesc si au rezultate pozitive evidente.
Frumusetea pielii depinde in mod esential de doi factori:
-
aciditatea lejera a filmului protector (sebum)
-
turnover-ul rapid al celulelor care au functia de a reconstrui colagenul si elastina.
Oxigenul hiperbaric are capacitatea de a produce o accelerare eficace a metabolismului la nivelul tesuturilor si, mai presus de toate, de a transmite anumite molecule prin diferitele straturi de derm.
Suntem, deci, in posesia unei tehnici non-invazive care, pe de o parte, stimuleaza in mod natural tesuturile, iar pe de alta parte, faciliteaza absorbtia medicamentelor anti-imbatranire prescrise de medici in anumite cazuri.
Tehnologia oxigenului hiperbaric are o actiune eficace datorita asa-zisei infuzii percutanate.
Aparatul are functia de a extrage oxigenul din aerul inconjurator si de a-l concentra aducandu-l la o presiune superioara celei amosferice. Gazul produs vine in contact direct cu pielea prin intermediul unei piese de mana potrivite, ce permite operatorului sa regleze intensitatea actiunii in mod gradual.
Oxigenul hiperbaric poate garanta beneficii majore in toate patologiile dermatologice la care procesul de reconstructie joaca un rol important, si deci, in toate formele de acnee, dermatita iritativa sau alergica, edem, vergeturi, psoriazis, hiperpigmentari, laxitate.
Isophoresa
Eporex K69 este noua generatie de transmitatori transdermici care are la baza sinergia anumitor tehnici deja cunoscute (ionophoresa, ionotoforeza, electroporare), dar aplica o metoda inovativa datorita transportului molecular transdermic „activ”, numita la noi Isophoresa.
Calea transdermica electronica este folosita tot mai mult in ultimul deceniu, incepand de la primele utilizari in domeniul medical pentru administrarea medicametelor impotriva durerii si pentru terapia de reabilitare, recent fiind insa intuita aplicatia in domeniul dermatologiei si al esteticii profesionale. Dificultatea principala pentru eliberarea substantelor prin pielea umana este constituita de stratul extern, stratul keratinizat, ce reprezinta o bariera puternica pentru transportul de substante; matricea sa de lipide-keratinizate a fost obiect de studiu la nivel de:
-
variatii ale impedantei dermului supus la incarcari impulsive si, in consecinta, variatii ale permebilitatii sale;
-
determinari ale formelor de unda utile pentru transportul moleculelor;
-
crearea unui generator de unde.
Cu isophoresa s-a incercat sa se optimizeze:
-
metoda transportului pentru a remedia limitele tehnicilor folosite in trecut si, astfel, pierderea concentratiei principiului activ;
-
profunzimea limitata a testuturilor atinsa in trecut;
-
deteriorarea tesuturilor din cauza diversilor curenti indusi.
Din aceste motive, metoda isophoresei reprezinta o solutie revolutionara in tratamentul dermatologic si, in mod special, in tratarea celulitei: noi studii au fost deja efectuate in diferite tari cu rezultate optime, sugerand astfel ca acesta este viitorul noii tehnici ce elimina utilizarea acelor.